Dal Paaniya Mandu

Dal Paaniya 

Dal Paaniya Mandu
Dal Paaniya Mandu

Dal paaniye is a very popular local dish of Mandu and is easily available in most restaurants and hotels in Mandu. It is also popular in other parts of Madhya Pradesh besides Mandu.


It is made using Tuvar Dal, Chana Dal, Urad Dal (removing split skin), Moong Dal. The lentils are cooked together after soaking them in water for a few hours.

Pannai is made from maize flour. Corn is also used to make pania, maize flour cake, sandwiched between Aak's leaves, two leaves of Aak's plant (Calotropis gigantia) and roasted on an open fire of dried guarpath. When the pannies turn golden brown, it is smoothed with ghee and then dal, rava laddu, rice, mint chutney, kerry (raw mango) chutney, lots of onion green salad, and fresh buttermilk (chase) ) Served with.

दाल पानिये

दाल पानिये मांडू का एक स्थानीय बहुत प्रसिद्ध पकवान है यह मांडू के ज्यादातर रेस्तरां और होटलों में आसानी से उपलब्ध है। यह मांडू  के अलावा मध्य प्रदेश के अन्य हिस्सों में भी लोकप्रिय है।

इसे तुवर दाल, चना दाल, उड़द दाल (विभाजित छोले की त्वचा को निकालकर), मूंग दाल का उपयोग करके बनाया जाता है। दालो को कुछ घंटे पानी में भिगोने के बाद एक साथ पकाया जाता है।

पनीये को मक्के के आटे से बनाया जाता है। मकई का उपयोग पनिया, मक्की के आटे के केक, आक के पत्तों के बीच सैंडविच, आक के पौधे के दो पत्ते (कैलोट्रोपिस गिगेंटिया) बनाने के लिए भी किया जाता है और सूखे ग्वारपाठे की खुली आग पर भुना जाता है। जब पनीये सुनहरे भूरे रंग के हो जाते हैं, तो इसे घी के साथ चिकना किया जाता है और फिर दाल, रवा लड्डू, चावल, पुदीना चटनी, केरी (कच्चे आम) चटनी, बहुत सारे प्याज के हरे सलाद, और ताजा छाछ (चेस) के साथ परोसा जाता है।
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